Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εφιαλτικές προβλέψεις από την Παγκόσμια Τράπεζα

Εφιαλτικές προβλέψεις από την Παγκόσμια Τράπεζα

Τρομακτικές είναι οι προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφορικά με τις πραγματικές επιπτώσεις που θα επιφέρει στην οικονομία η πανδημία του κοροναϊού, καθώς με βάση αυτές η σύγκρουση με το «παγόβουνο» της ύφεσης είναι αναπόφευκτη. Το πλήγμα θα είναι βαρύ και θα αφορά όλες τις χώρες, ιδιαίτερα τις πιο ευάλωτες κι εκείνες των οποίων οι οικονομίες στηρίζονται σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως ο τουρισμός ή η βιομηχανία της ένδυσης. Το εύρος του σοκ δεν θα έχει προηγούμενο καθώς θα πληγούν τόσο η ζήτηση όσο και οι αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ η γενικότερη αναταραχή θα κλονίσει τις αγορές.

Παρουσιάζοντας τη σχετική έκθεση, ο οικονομολόγος της Τράπεζας Ααντίτια Ματού έκανε έκκληση για διεθνή συνεργασία μπροστά στην «αναπόφευκτη οικονομική οδύνη» που θα προκαλέσει αυτή η ύφεση σε όλους ανεξαιρέτως.

Με βάση την έκθεση, οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι -και θα υπάρξουν περισσότεροι-, ενώ ακόμη και οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να δώσουν αγώνα για να κρατήσουν στη ζωή τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Για την Κίνα, η Τράπεζα προβλέπει ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομία της θα είναι αναλόγως βαρύς, με ανάπτυξη που δεν θα ξεπεράσει εφέτος το 2,3%, από 6,1% πέρσι. Η πρόβλεψη αφορά βεβαίως το «καλό σενάριο», βάσει του οποίου η εξάπλωση του ιού θα περιοριστεί τους επόμενους μήνες. Αλλά αν τα πράγματα επιδεινωθούν, η κινεζική οικονομία θα μπορούσε ουσιαστικά να μπει στον πάγο, καταγράφοντας οριακή ανάπτυξη της τάξης του 0,1%. Στην περίπτωση αυτή, περισσότερο θα πληγούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Άλλωστε, πολλοί από τους εργαζόμενους που ξαναγύρισαν στα πόστα τους μετά την άρση της καραντίνας στην επαρχία Χουμπέι, απ’ όπου ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο η επιδημία, είδαν τους προϊσταμένους τους να τους κοινοποιούν τις απολύσεις τους ως συνέπεια της ανύπαρκτης ζήτησης. Λόγω των μέτρων αυστηρού αποκλεισμού που εφάρμοσε η κυβέρνηση του Πεκίνου για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, η κινεζική βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο συρρικνώθηκε για πρώτη φορά τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια.

Οι προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις άλλες χώρες της Ασίας είναι εξίσου ζοφερές.

Από 5,8% ανάπτυξη πέρυσι, οι οικονομίες Ανατολικής Ασίας – Ειρηνικού προβλέπεται να περιοριστούν φέτος στο 2,1%, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο της ύφεσης αν τα πράγματα εξελιχθούν χειρότερα. Σημειωτέον ότι κάθε εκτίμηση είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένη λόγω τού ότι οι συνθήκες μεταβάλλονται διαρκώς.

Ακόμη χειρότερες θα είναι οι επιπτώσεις για τους πληθυσμούς που πλήττονται από τη φτώχεια, τόσο άμεσα, λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας, όσο και έμμεσα, ως αποτέλεσμα της απώλειας εισοδημάτων. Οι άνθρωποι που απασχολούνται στη «μαύρη οικονομία» ή με ελαστικές μορφές εργασίας θα πληγούν περισσότερο και φυσικά θα χρειαστούν μεγαλύτερη βοήθεια.

Η Ασία και ειδικά η Κίνα ήταν ο οικονομικός κινητήρας του κόσμου την τελευταία δεκαετία. Τώρα η πανδημία του κοροναϊού έχει σταματήσει τη μηχανή της ανάπτυξης, ενώ η επαναλειτουργία της προβλέπεται μακρά και δύσκολη.

Την ίδια στιγμή, καθίσταται σαφές ότι η πανδημία θα επιβαρύνει και την προσπάθεια για τον περιορισμό και την εξάλειψη της φτώχειας παγκοσμίως καταδικάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους να συνεχίσουν να ζουν καθημερινά με ψίχουλα παραμένοντας στο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο.

Σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις που γίνονταν πριν ξεσπάσει η πανδημία, η μείωση της φτώχειας αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά. Λαμβάνοντας υπόψιν το βασικό σενάριο, 24 εκατομμύρια λιγότεροι άνθρωποι θα μπορέσουν φέτος να ξεφύγουν από την οικονομική εξαθλίωση, δηλαδή να πάψουν να ζουν με περίπου 5,50 δολάρια την ημέρα.
Με βάση το χειρότερο σενάριο, ο αριθμός των φτωχών θα αυξηθεί κατά ακόμη 11 εκατομμύρια και τα 25 εκατομμύρια από αυτούς θα βρίσκονται στην Κίνα. Μέχρι πρότινος, η Παγκόσμια Τράπεζα ανέμενε μείωση του αριθμού των φτωχών κατά 35 εκατομμύρια, εφέτος όμως ο στόχος είναι πια ανέφικτος.

Τα νοικοκυριά τα εισοδήματα των οποίων προέρχονται από τομείς που πλήττονται άμεσα από την πανδημία θα βρεθούν «αντιμέτωπα με σημαντικά πιο μεγάλο κίνδυνο να οδηγηθούν στη φτώχεια, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», επισημαίνεται στην έκθεση.

Ο τουρισμός και οι λιανικές πωλήσεις στην Ταϊλάνδη αλλά και η βιομηχανία της ένδυσης και η υφαντουργία στο Βιετνάμ, που τροφοδοτούν ακατάπαυστα με φτηνά ρούχα και παπούτσια τις αγορές της Δύσης, θα είναι από τα μεγάλα θύματα αυτής της πρωτοφανούς κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια