Αίτημα για εγκατάσταση 10 ανεμογεννητριών μέσα στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς. Το δάσος που καιγόταν το καλοκαίρι... (45.412 στρέμματα καμένα)
Το αίτημα για εγκατάσταση 10 ανεμογεννητριών μέσα στο Εθνικό Πάρκο του δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και συγκεκριμένα στη θέση «Τρίκορφο» στο νοτιοδυτικό άκρο του Εθνικού Πάρκου γνωστοποιεί η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης
Όπως αναφέρει στην σχετική ανακοίνωσή της με τίτλο “Ανεμογεννήτριες μέσα στο Εθνικό Πάρκο δάσους Δαδιάς: Πρωταπριλιάτικο αστείο ή θλιβερή πραγματικότητα;”, για πρώτη φορά υποβλήθηκε μελέτη (ΜΠΕ) για περιβαλλοντική αδειοδότηση αιολικού σταθμού εντός του Εθνικού Πάρκου. Στην κοινή υπουργική απόφαση ίδρυσης του Εθνικού Πάρκου που ισχύει από το 2006, είναι σαφές ότι εξαιρούνται οι αιολικοί σταθμοί από τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες, έχοντας ως στόχο την προστασία των απειλούμενων αρπακτικών πουλιών και γυπών. “Όμως αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο στο να υποβληθεί αίτημα για εγκατάσταση αιολικού σταθμού εντός του Εθνικού Πάρκου” αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) του ΥΠΕΝ, η προθεσμία για την υποβολή γνωμοδοτήσεων των αρμόδιων υπηρεσιών και τη διενέργεια δημόσιας διαβούλευσης είναι έως την 19η Απριλίου 2023 όπου έως και σήμερα έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά κάποιες (όχι όλες) από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η ΕΠΒΘ έχει αναρτήσει στο ΗΠΜ επιστολή εκφράζοντας την έντονη αντίθεση της για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του εν λόγω αιολικού σταθμού.
Ανεμογεννήτριες μέσα στο Εθνικό Πάρκο δάσους Δαδιάς: Πρωταπριλιάτικο αστείο ή θλιβερή πραγματικότητα;
Ποιος θα το φανταζόταν ότι μετά από σχεδόν 20 χρόνια προσπαθειών για την ορθή χωροθέτηση των ΑΣΠΗΕ στη Θράκη θα υπήρχε αίτημα για εγκατάσταση 10 ανεμογεννητριών μέσα στο Εθνικό Πάρκο του δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και συγκεκριμένα στη θέση «Τρίκορφο» στο νοτιοδυτικό άκρο του Εθνικού Πάρκου. Οι πληθυσμοί των προστατευόμενων αρπακτικών πουλιών και γυπών απειλούνται από την ολοένα αυξανόμενη εγκατάσταση αιολικών σταθμών στον Έβρο και τη Ροδόπη, πόσο μάλλον αν αυτό συμβεί και στο Εθνικό Πάρκο, το σημαντικότερο καταφύγιο για τα είδη αυτά στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.
Με δεδομένο ότι ο κίνδυνος από τις σωρευτικές επιπτώσεις των αιολικών σταθμών παραμένει υψηλός σε πολλές περιοχές της Θράκης, και ενώ ακόμη δεν έχουν εκτιμηθεί οι επιπτώσεις της περσινής καταστροφικής πυρκαγιάς στους πληθυσμούς των σπάνιων αρπακτικών πουλιών, για πρώτη φορά υποβλήθηκε μελέτη (ΜΠΕ) για περιβαλλοντική αδειοδότηση αιολικού σταθμού εντός του Εθνικού Πάρκου. Στην κοινή υπουργική απόφαση ίδρυσης του Εθνικού Πάρκου που ισχύει από το 2006, είναι σαφές ότι εξαιρούνται οι αιολικοί σταθμοί από τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες, έχοντας ως στόχο την προστασία των απειλούμενων αρπακτικών πουλιών και γυπών. Όμως αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο στο να υποβληθεί αίτημα για εγκατάσταση αιολικού σταθμού εντός του Εθνικού Πάρκου.
«Ελπίζουμε ότι πρόκειται για ένα πρωταπριλιάτικο αστείο και ότι ο φάκελος του έργου θα αποσυρθεί άμεσα από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης ενώ στο μέλλον οι επενδυτές θα δείξουν τη δέουσα υπευθυνότητα και δεν θα υπάρξουν αντίστοιχες αιτήσεις για ανεμογεννήτριες εντός του Εθνικού Πάρκου» δήλωσε ο Λευτέρης Καψάλης, επιστημονικός συνεργάτης της ΕΠΒΘ.
Σύμφωνα με το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) του ΥΠΕΝ, η προθεσμία για την υποβολή γνωμοδοτήσεων των αρμόδιων υπηρεσιών και τη διενέργεια δημόσιας διαβούλευσης είναι έως την 19η Απριλίου 2023 όπου έως και σήμερα έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά κάποιες (όχι όλες) από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η ΕΠΒΘ έχει αναρτήσει στο ΗΠΜ επιστολή εκφράζοντας την έντονη αντίθεση της για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του εν λόγω αιολικού σταθμού.
Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης (ΕΠΒΘ) είναι μια περιβαλλοντική οργάνωση που δραστηριοποιείται στην περιφέρεια της Θράκης, εστιάζοντας κυρίως στις ορεινές και ημι-ορεινές περιοχές Έβρου και Ροδόπης. Βασικός στόχος της είναι η προστασία της θρακικής φύσης, με έμφαση στα αρπακτικά πουλιά ως δείκτες καλής κατάστασης της βιοποικιλότητας.
Έως σήμερα, στον Έβρο και τη Ροδόπη έχουν καταγραφεί 26 νεκρά αρπακτικά πουλιά λόγω πρόσκρουσης στις ανεμογεννήτριες (μεταξύ των οποίων 14 γύπες), περισσότερα από 100 πουλιά μικρότερων ειδών και εκατοντάδες νυχτερίδες. Δεδομένης της δυσκολίας εντοπισμού των θυμάτων όταν αυτά πέφτουν σε μεγάλη απόσταση από τις ανεμογεννήτριες ή σε περιοχές με πυκνή βλάστηση, στην πραγματικότητα τα θύματα είναι ακόμη περισσότερα. Επιπλέον της θανάτωσης των πουλιών λόγω πρόσκρουσης οι ανεμογεννήτριες επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις (είτε μεμονωμένα είτε σωρευτικά) και σε άλλα προστατευόμενα είδη (π.χ. νυχτερίδες) και οικοτόπους.
Σύμφωνα με το άρθρο 3 της υπ’ αριθ. 35633/13-10-2006 (ΦΕΚ Δ’911) κ.υ.α. «Χαρακτηρισμός του δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου ως Εθνικό Πάρκο με την ονομασία «Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου» και καθορισμός χρήσεων και όρων και περιορισμών δόμησης», η εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών σταθμών δεν περιλαμβάνονται στις επιτρεπόμενες χρήσεις/δραστηριότητες εντός της ζώνης Β1 που προτείνεται να εγκατασταθεί το υπό εξέταση έργο. Στην Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση που υποβλήθηκε για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του υπό εξέταση έργου αναφέρεται ότι προτείνεται να εγκατασταθεί εντός του Εθνικού Πάρκου, ωστόσο δεν γίνεται καμία αναφορά στον περιορισμό που θέτει η κ.υ.α.
Στο πλαίσιο του έργου «Εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, Σύνταξη Προεδρικών Διαταγμάτων Προστασίας και Σχεδίων Διαχείρισης για τις Περιοχές του Δικτύου Natura 2000 (Έργο ΕΠΜ)» που συντονίζεται από το YΠEN, το Νοέμβριο του 2021 είχε υποβληθεί σε διαβούλευση η ΕΠΜ για την πρώτη ομάδα περιοχών μεταξύ των οποίων και το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου. Βάσει της τεκμηρίωσης της ΕΠΜ αποκλείονται οι αιολικοί σταθμοί από τις επιτρεπόμενες ειδικές χρήσεις που προτείνονται εντός της Ζώνης Προστασίας της Φύσης (ΖΠΦ-15), στην οποία προτείνεται να εγκατασταθεί και το υπό εξέταση έργο.Επισημαίνουμε, ότιαδικαιολογήτως έχει καθυστερήσει η έγκριση των ΕΠΜ και η υπογραφή των προεδρικών διαταγμάτων για τις προστατευόμενες περιοχές.
Δείτε την επιστολή της ΕΠΒΘ που αναρτήθηκε στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο εδώ
ΠΗΓΗ: https://www.radioevros.gr/aitima-gia-egkatastasi-anemogennitriwn-mesa-sto-ethniko-parko-dadias/
Η ΕΝΩΣΗ ΜΑΣ ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΕΝΩΣΟΥ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ Η Ε.ΣΥ ΕΙΝΑΙ ΕΣΥ
ΥΠ.ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ν.ΚΟΖΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΚΟΣ https://www.facebook.com/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%A5%CF%80%CE%92%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%AE%CF%82-%CE%9D-%CE%9A%CE%BF%CE%B6%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82-338654364105003
ΤΗΛ: 6949611037 dimitriskaramarkos@gmail.com
https://dimitrioskaramarkos.blogspot.com/2023/04/10-45412.html?spref=fb&fbclid=IwAR2nFR9WFlKMhrMgkvZ1ul87jCcFnYdJK3H9k8TS0DE_bafsRby7qGm2zMY
Δεν υπάρχουν σχόλια